Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

0
61
czarnuszka

Większa uwaga poświęcona naturalnym produktom pozawala na wykorzystanie ich w różnych dziedzinach życia. Korzyści, których dostarcza zdrowa i naturalna żywność są nieporównywalnie większe. Jednym z świetnie działających produktów jest olej z czarnuszki. Znany i wykorzystywany od wielu lat, nadaje korzennego smaku w potrawach, ale również działa na nowotwory, trądzik oraz wrzody.

Jakie właściwości zdrowotne posiada olej z czarnuszki?

Czarnuszka jako ziarno wykorzystywane już od starożytnego Egiptu posiada bardzo dużo zdrowotnych właściwości. Powstający z niej olej składa się w około 85 procentach z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są rozdzielone na proporcje – kwas linolowy 60 % (omega-6), oleinowy 25% (omega-9), alfalinolenowy 1% (omega-3). Dodatkowo produkt w swoim składzie zawiera beta-karoten, witaminę E, biotynę, sterole, przeciwutleniacze, mikroelementy oraz najważniejszy związek nazywany tymochinon. Dzięki niemu olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i ochronne.

Olej z czarnuszki a nowotwór

Według dostępnych informacji olej i nasiona czarnuszki wspomagają osłabianie komórek rakowych.

Wrzody oraz dolegliwości żołądkowe

Właściwości dobroczynnego działania oleju z czarnuszki wpływają nie tylko na wrzody żołądka. Olej z czarnuszki działa pozytywnie również w przypadku zwalczania wrzodów dwunastnicy, refluksu, grypy żołądkowej, a także bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów – Helicobacter pylori.

Na co jeszcze można stosować olej z czarnuszki?

Czarnuszkowy olej świetnie wpływa również na prace trzustki, istotnie obniżając poziom glukozy. Dodatkowo zmniejsza cholesterol i trójglicerydy mające związek z pojawieniem się miażdżycy. Można także go używać w kuchni jako dodatek do dań na zimno, nadający korzenny smak i korzenno-gorzki zapach.